Ο καύσωνας μεταφέρεται προς τα Βαλκάνια, αλλά ο καιρός στην Ελλάδα δεν θα φτάσει θερμοκρασιακά στα επίπεδα που «γονάτισαν» την Ευρώπη.
Πιο αναλυτικά, ανεβαίνει η θερμοκρασία από αύριο, Δευτέρα 29 Ιουνίου, αλλά οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι με την επικινδυνότητα για πυρκαγιές να είναι υψηλή, ενώ ο καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη μεταφέρεται προς τα Βαλκάνια.
Όπως σημειώνει η μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Αναστασία Τυράσκη, η Κυριακή ήταν η μέρα με την υψηλότερη ένταση ανέμων καθώς έφτασαν τα 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο.
Τη Δευτέρα θα σημειωθεί περαιτέρω εξασθένηση των ανέμων, με τον βοριά να φτάνει τα 6 με 7 μποφόρ.
Οι ηπειρωτικές περιοχές θα επηρεάζονται λιγότερο από τους ανέμους αλλά θα αρχίσει η άνοδος της θερμοκρασίας από τη βόρεια και δυτική Ελλάδα.
Από το βράδυ της Δευτέρας θα φτάσει στη χώρα κύμα ζέστης, με θερμοκρασίες που θα δείξουν τους 37 βαθμούς Κελσίου και τοπικά τους 38 βαθμούς Κελσίου.
Στη συνέχεια, από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, το θερμόμετρο θα δείχνει 38 βαθμούς Κελσίου, αρχικά κυρίως στις βορειότερες περιοχές, έπειτα στα ηπειρωτικά, στα κεντρικά, στα νότια και στα ανατολικά ηπειρωτικά.
Πάντως, η ζέστη θα συνδυαστεί με τοπικές καταιγίδες, με αποτέλεσμα να αποφύγει η Ελλάδα έναν ακραίο καύσωνα με 40άρια.
Meteo: Πού θα φτάσει τους 39 βαθμούς ο καιρός
Η είσοδος των θερμών αερίων μαζών θα γίνει αισθητή από το βράδυ της Δευτέρας (29/6), με το θερμόμετρο να προσεγγίζει τους 37 και τοπικά τους 38 βαθμούς.
Κατά τη διάρκεια της Τρίτης (30/6), της Τετάρτης (1/7) και της Πέμπτης (2/7), οι υψηλές θερμοκρασίες των 38 βαθμών θα επηρεάσουν τα βόρεια τμήματα και έπειτα το σύνολο των κεντρικών, νότιων και ανατολικών ηπειρωτικών περιοχών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr, η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας για τη Δευτέρα (29/6) θα διαμορφωθεί ως εξής:
Δυτική Μακεδονία: Από 16 έως 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.
Υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη: Από 18 έως 35 με 37 και ενδεχομένως τοπικά έως 38 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλία: Από 18 έως 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Δυτικά ηπειρωτικά: Από 19 έως 36 με 37 και κατά τόπους έως τους 39 βαθμούς Κελσίου.
Ανατολικά ηπειρωτικά: Από 18 έως 34 με 35 και τοπικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.
Επτάνησα: Από 20 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Αιγαίου: Από 19 έως 31 με 33 βαθμούς Κελσίου, με εξαίρεση τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη νότια Κρήτη, όπου οι μέγιστες τιμές θα αγγίξουν τοπικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Στο Αιγαίο, οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 5 με 6 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα φτάσουν πρόσκαιρα τα 7 μποφόρ.
Ακόμα, στο Ιόνιο και στα Επτάνησα θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί και ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι με ένταση 4 με 5 μποφόρ.
Στην Αττικής και στην Αθήνα προβλέπονται λίγες νεφώσεις για τη Δευτέρα (29/6). Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά τμήματα του νομού θα φτάσουν τοπικά τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα θα κυμανθεί από 25 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Στον νομό και στην πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένονται περιορισμένες νεφώσεις, οι οποίες θα αυξηθούν πρόσκαιρα τις μεσημεριανές ώρες, κυρίως πάνω από τους ορεινούς όγκους. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 με 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 25 και 35 με 36 βαθμών Κελσίου.
Κολυδάς: Ποιες περιοχές θα «ανέβουν» περισσότερο
Με ανάρτησή του στα social media, ο Θοδωρής Κολυδάς ξεκαθαρίζει το τοπίο για τον καιρό των επόμενων ημερών, καθώς φτάνει ο Ιούλιος.
Ενώ μεγάλο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπο με έντονα θερμά κύματα, η Ελλάδα φαίνεται πως θα επηρεαστεί από τη ζέστη, χωρίς να εισέλθει στον ακραίο «καυτό» πυρήνα που θα πλήξει άλλες περιοχές της ηπείρου.
Η θερμή αέρια μάζα που καλύπτει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης μετατοπίζεται σταδιακά προς τα ανατολικά.
Όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς, οι υψηλότερες θερμοκρασίες της θερμής εισβολής θα εντοπιστούν κυρίως σε Κεντρική Ευρώπη και Βόρεια Βαλκάνια.
Η Ελλάδα θα επηρεαστεί από αυτό το κύμα ζέστης, με τον υδράργυρο να παίρνει την ανηφόρα στα ηπειρωτικά τμήματα.
Οι περιοχές που αναμένεται να εμφανίσουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες είναι η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και η Δυτική Ελλάδα.













































































